el

pollet

miércoles, 4 de enero de 2012

PERQUÈ ELS HUMANS CRIEM POLLETS? LA MORT DELS ANIMALS DES D’UNA PERSPECTIVA DIFERENT: MATAR PER NECESSITAT.

"Si he descobert coneixements avaluables  ha estat  per tenir paciència més que qualsevol altre talent"
Isaac Newton, matemàtic i físic Britànic.

La cria d'animals és una activitat d'origen molt antic. Aquesta consisteix a alimentar i cuidar a un animal perquè aquest es desenvolupi. Els animals són criats amb diferents propòsits. Alguns són criats com a mascotes, d'altres com a transport o altres feines i per a proporcionar-nos aliment.

Els animals criats per a mascotes ens proporcionen el seu amor, entreteniment i també companyia. 

Els criats per a feines o transport ens brinden la seva força i treball. En els nostres temps ja no utilitzem tant als animals per al treball, ja que moltes d'aquestes feines han estat reemplaçades per maquinàries i vehicles de motor. 

Per últim, que són en el que ens centrarem, són els animals que són criats per a aliment, que ens ofereixen diversos productes. Depenent de l'espècie criada s'obtenen productes com la carn, la llet, els ous, els cuirs ,la llana i la mel.

Per altra banda, la cria d'animals ens compromet a proveir-los aliment, cures i una vida digna. La salut dels animals és molt important: no importa com sigui el propòsit de la seva criança, tots han de rebre cures veterinàries.



Breu història de la domesticació de les gallines: 


La majoria dels científics coincideixen que la gallina és originària del sud-est del continent asiàtic. En l'Índia oriental i en la serralada de l'Himàlaia encara es pot trobar en el seu estat salvatge. 
La domesticació de la gallina és va donar a Xina al voltant de l'any 1.400 a.C. No obstant això, altres autors diuen que la completa domesticació d'aquesta au de corral va ocórrer aproximadament 2.000 anys a.C.

Es creu que les gallines van arribar a Europa a través de les grans migracions dels pobles indoeuropeus fa aproximadament quatre mil anys.

En la baixa Edat Mitjana es menjaven a les gallines com a carn fina i el poble també menjava d'aquesta carn. A la fi de l'Edat Mitjana i en el Renaixement Europeu les gallines prenen una gran importància en l'alimentació.

Es creu que la gallina va ser el primer animal Europeu que va trepitjar el continent americà, si tenim en compte que Cristóbal Colón va embarcar gallines en el seu segon viatge. Les raons per les quals Colón va portar a la gallina en el seu viatge van ser que ocupava poc espai, la seva alimentació no era complicada i a més produïa ous.


Relació actual amb l'ésser humà:

Galls i gallines han arribat a tal grau de domesticació que depen en gran mesura de la cura que en tenen els éssers humans per a poder sobreviure, sent presses fàcils per als depredadors.

El pollastre és un dels animals més explotats a nivell mundial, a causa de la seva relativa eficiència en termes de quantitat i temps de desenvolupament comparats amb altres tipus d'animals.

La carn de pollastre és de les més menjades arreu del mon, aquest fet, és degut al seu baix cost. També és per aquest motiu que és molt utilitzat en restaurants de menjar ràpid. És tan popular com aliment que cada any es consumeixen 33 milions de tones dels seus músculs, tendons i grassa, i es produeixen 600.000 milions d'ous.

1 comentario:

  1. M'ha agradat molt aquest blog. Sempre que faig deures relacionat amb auest tema el miro d'aqui!!

    ResponderEliminar