el

pollet

miércoles, 4 de enero de 2012

EL CICLE DE LA VIDA: L’EVOLUCIÓ/EL CREIXEMENT

Expliqueu als nens la genialitat de la tecnologia que els humans som capaços de crear, però com de perfecte és la natura i la importància de conservar-la, perquè mai la podrem igualar del tot.”

Pep, de Cal Pau de Begues.

Tots els éssers vius, ja siguin animals o no, passen per tres etapes fonamentals de la vida. El naixement, el desenvolupament o creixement i la mort. 

En algun moment del cicle de la vida, tots els organismes creixen, però que vol dir créixer?

El creixement, és l’augment de la mesura cel·lular, del nombre de cèl·lules o de totes dues a la vegada. Aquest procés pot durar tota la vida de l’organisme. 

El desenvolupament inclou tots els canvis que passen durant la vida, podem dividir el creixement del pollet en quatre etapes:


- La primera, l’anomenarem el pollet dins l’ou, en el moment que la gallina és fecundada podem parlar que dins de l’ou hi ha vida. El pollet es va formant i a poc a poc, ja comença el seu creixement. Dins l’ou, podem trobar tot allò que necessita per a sobreviure: bossa d’aire, placenta i cordo. 


- Un cop a nascut, trobem el que serià pròpiament el pollet. Les seves necessitats ara les hem de suplantar d’una altra manera, necessita un lloc calent per a viure i si no té a la mare, necessita que nosaltres li donem. El menjar i l’aigua són indispensables per al seu creixement. És desenvolupa amb facilitat i s’acostuma a la seva nova situació amb rapidesa. 

Cada setmana, podem observar com van succeint petits canvis en ell. Tot comença pel seu plomatge, les setmanes passen i podem veure com cada vegada té les plomes més grans. És una cosa molt fàcil d’observar, ja que augmenta amb molta rapidesa. 

El coll i el bec també comencen a estirar-se, ara ja no sembla tant petit. Els espolons, a poc a poc, comencen a agafar forma. 

- La següent etapa la podríem anomenar el pas de pollet a gall/gallina. Aquesta etapa va des del naixement fins que ja s’ha definit del tot el seu sexe i, per tant deixa de créixer. Però podríem dir que aquest desenvolupament comença a les 2/3 setmanes, pel fet que les primeres 2 setmanes és un pollet que quasi es manté igual.

Tot i tenir el sexe definit des del naixement, als ulls de l’home és difícil saber-ho i, no és fins al mes i mig, més o menys, que es poden començar a fer hipòtesi de si serà mascle o femella. Però, tot i això, no és fins als 2 o 3 mesos que una persona sap si té un gall o una gallina amb certesa. 

Això es sap observant el seu desenvolupament de l’animal, en el qual la cua agafa una direcció o una altra, la cresta surt més o menys pronunciada, les potes són més o menys amples, el so que emet és un o un altre, i així diferents característiques que el defineixen com a mascle o com a femella. 




Aquesta etapa és la més llarga en tota la vida d’un pollet. I també la més llarga en qualsevol ésser viu.
Dins d'aquesta, com en tot ésser viu, també hi ha la reproducció. Aquesta és l'encarregada de mantenir viva l'espècie.
Com en moltes espècies d'animals, per a poder-se reproduir fan falta els dos sexes. Tot i això, en la reproducció de la gallina, és igual que la dels humans, és la femella l'encarregada de parir, cuidar i criar als pollets.

La ultima etapa per la qual passarà el pollet ja adult, de la mateixa manera que els éssers vius, és l'envelliment fins arribar a la mort. 

Un gall o una gallina no té que necessariament arribar a ser gran per a enfrontar-se a la mort, ja que aquesta pot donar-se en totes les etapes anteriors i a través de diversos factors, per exemple, com ja hem comentat anteriorment una causa podrien ser malalties, però també hi poden intervenir altres factors, com ara accidents o la mort pel consum humà o a través d'altres depredadors.



No hay comentarios:

Publicar un comentario